Új év, új célok:  tippek, hogy a lendületed egész évben megmaradjon!

célok

poszt megosztása:

Pörgessük fel magunkat, hiszen az új év új célokat és lehetőségeket tartogat. És a reményt, hogy idén sikerül a lehető legtöbbet kihozni magunkból, mozgás terén is. Hoztunk néhány tippet, hogy idén tényleg ne csak 1 hónapig tartson a lendület. 

Legyen konkrét célod és  terved

A sportpszichológia megkülönbözteti a teljesítményre illetve a részvételre irányuló motivációt a sportban. Ezért érdemes hosszútávon a teljesítményre motiválnod magad, mert ez magasabb szint. Ehhez igazítsd a céljaidat is.

Hogyan válassz célt? Olyan célra  van szükséged, amely a képességeidhez mérten nem túl alacsony, de nem is elérhetetlen. A túl alacsony cél elérésével nem fejlődsz, emiatt nem is fog motiválni. Ha pedig olyan célt tűzöl ki, amelyet nem tudsz teljesíteni, akkor kudarcélményed lesz. 

Mi legyen a cél? Akár régóta sportolsz, akár most kezded el, az adott mozgásformán belül találhatsz célokat. Lehet az állóképességbeli dolog is, például hogy valamelyik gyakorlatot magasabb ismétlésszámmal fogod tudni elvégezni 1-2 hónap múlva. De lehet egy nehezebb gyakorlat elsajátítása, tökéletes kivitelezése is az. 

Mérd a fejlődésed

A kitűzött célhoz terv is kell. Minél komplikáltabb a cél, annál összetettebb és részletesebb a terv. Ezért a célodat bontsd kisebb egységekre, hogy a fejlődés szakaszait megfelelően tudd mérni. Persze olyan célt is választhatsz, hogy például havonta fél perccel növeled a plank kitartási idejét, ezt pedig vezeted egy táblázatban. De ez akár részcél is lehet, és több ilyen célt tűzhetsz ki magadnak párhuzamosan. 

De az is kiváló cél lehet, hogy megfogadod, hogy csinálsz egy szuperhónapot, például az év első negyedében, amikor minden nap mozogsz legalább 20-30 percet. Ezt pedig felírod, méred, dokumentálod. Ilyenkor nagyon jól tudnak jönni az okoskütyük, de igazából egy notesz és toll is elég, csak vezesd az eredményeket. Ez a szuperhónap boostolás akkor lehet nagyon sikeres, ha a rendszeres sportolásra szeretnéd magad motiválni. Ha az első hónapban belelendülsz, később a mozgás okozta endorfintöbblet, valamint az általános jobb közérzet miatt is könnyebb lesz ezen az úton maradni. Egy egész éves tervet csinálhatsz ilyen kihívásokkal. 

Például a január a szuperhónap, ekkor minden nap edzel. Februári cél heti három mozgás, de ebből a heti háromból legalább egy legyen inkább komolyabb kihívás. Két órás edzés, vagy épp olyan gyakorlatok tökéletesítése, amelyeket tényleg nehéz megugrani. A március például olyan edzések sorozata legyen, ahol van minden héten van két kardio edzés. Az április ismét szuperhónap, amikor néha a 20 perces edzések is beleférnek. Valami ehhez hasonló, havi célokkal kialakított éves kihívástáblázat nagyon motiváló lehet. Főleg, ha lejegyzed a sikereket, a teljesítményt, nyomon tudod követni a fejlődésed. 

Az éves célok tervezése során illessz be minél többféle mozgást. A dinamikus és az erősítő feladatok mellett kapjon szerepet a nyújtás is. Ehhez nagyon jó eszköz a masszázshenger, mely nem csak az izmok lazításában vagy épp a nyújtó feladatok tökéletesítésében segít, de feszesebbé teszi a kötőszöveteket is. 

Válassz olyan sportot, amit tényleg szeretni fogsz

Ha most keresel új mozgásformát, mert még nem találtad meg az igazit, akkor mindenképpen vedd figyelembe a szokásaidat, testalkatodat, igényeidet, hogy olyan sportot találj, amelyet sokáig és kitartóan tudsz űzni. A pilatesnek például az az előnye, hogy bármilyen testalkat és edzettségi szint mellett el lehet kezdeni, és látványosan lehet benne fejlődni. Javuló testtudat, feszesség, és egyre erősebb, mégis kecses, nyúlánk izmok: ezek mind a pilates eredményei, melyekről itt bővebben olvashatsz. Ezért ha kedvet kaptál az év eleji lendületben kipróbálni a pilatest, akár a gépes változatával együtt, akkor látogass el valamelyik stúdiónkba! 

Ha pedig már régóta pilatesezel, akkor csak így tovább! Keress minden napra, hétre egy-egy kisebb pilates célt, melyek a hónap, majd a negyedév végére már látványos fejlődést hoznak! Hajrá!

Forrás:

http://www.jgypk.hu/tamop13e/tananyag_html/sporttudomany/mirt_kezdjk_el__a_motivci.html

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

Több mint stúdió, avagy ezért más a TMS Pilates
Pilates

Több mint stúdió, avagy ezért más a TMS Pilates

Fedezd fel, hogyan hozzuk el a reformer pilates minden előnyét egyedi oktatási programokkal, exkluzív franchise lehetőségekkel, és magas minőségű felszerelésekkel, miközben folyamatosan bővülő stúdióhálózatunkkal válaszolunk a növekvő igényekre.

Téged is érdekel a pilates oktató képzés?
Pilates

Téged is érdekel a pilates oktató képzés?

Fedezd fel, hogyan nyithat új kapukat számodra a pilates reformer oktató képzés! Élj egy olyan lehetőséggel, amely során a mozgás és az oktatás szenvedélye találkozik, így nem csak saját életedet, de másokét is megváltoztathatod!