Pilates oktatóink bemutatkozása: Sztraka Lili

poszt megosztása:

A TMS pilates blogján rendszeresen bemutatjuk a stúdióinkban található edzőket. Ismerjétek meg Sztraka Lilit, aki a római-parti stúdióban várja lelkesen a mozogni vágyókat!

Mesélsz nekünk arról, hogy ismerted meg a pilatest? 

Középiskolás voltam, amikor a barátnőm elhívott egy pilates órára, mondván próbáljuk ki. Akkoriban még nem volt nagyon a köztudatban a pilates, talán még ma sincs annyira, mint amennyire kellene. Sokat köszönhetek az oktatónak, Gelencsér Grétinek, aki megtartotta az első pilates órámat, ugyanis szinte azonnal beleszerettem és függője lettem ennek a mozgásformának. 

Mivel óvodás koromtól kezdve táncoltam, nagyon élveztem, hogy a precíz, kecses, nyújtózó mozdulatokkal a művészi vénámat is kiélhettem, illetve jól támogatta a tánchoz szükséges állóképességemet is. Heti több alkalommal jártam Grétihez, és hamarosan elkezdte mondogatni, hogy “Lilike ezt oktatnod kellene”, amivel beleültette a bogarat a fülembe és a főiskolát követően el is végeztem az oktatói tanfolyamot 2012-ben. Gréti végig mentorált a tanfolyam előtt, alatt és után is. A tanfolyamot követően már biztos voltam benne, hogy ezzel szeretnék foglalkozni, azóta folyamatosan oktatom is.  

Amellett hogy egy rendkívül jól formáló és erősítő tornáról van szó, engem nagyon vonz a  rehabilitációs része is, ugyanis szeretek segíteni az embereken. A reformer alap funkciója is egyébként a sérült katonák rehabilitálása volt. Jóleső érzéseket kelt bennem, ha egy hát-, derék vagy éppen nyak-, váll fájdalmakkal küzdő vendég óráról órára jobban érzi magát és észreveszi magán a fejlődést. 

Hogy kerültél kapcsolatba a TMS Pilatesszel? Ismerted előtte a gépes, reformeres pilatest? 

Két kislányom született közben és mikor a kicsi is elkezdett közösségbe járni már érett bennem a visszatérés gondolata illetve hiányzott is nagyon az oktatás. Ekkor keresett meg Tomi, a TMS Pilates tulajdonosa egy közös ismerősön keresztül. Az időzítés tökéletes volt, éppen ekkor nyílt meg a Római stúdió és oktatókat keresett. Mindig is vonzott a gépes pilates és így lehetőségem nyílt beletanulni Rosdy Alexandra mentorálásával. Szandra segített megérteni, hogyan transzformálhatom át a talajon szerzett tudásomat a reformerre illetve hogyan finomíthatom a gyakorlatokat a gépen. 

tms pilates

 

Gépi pilates

Miben másabb reformerrel edzeni, mint talajon? A vendégek általában mit szólnak az első ilyen alkalom után?

Nem tudnám összehasonlítani a talaj pilatest a reformeren végzett pilatessel, ahogy azt sem tudnám kijelenteni, hogy egyik nehezebb, mint a másik. Úgy szoktuk mondani, hogy támogatják egymást. A reformer egy olyan eszköz, ami különböző ellenállású rugókkal van felszerelve, ezáltal teljesen egyénre szabható, így kortól, nemtől, testsúlytól, edzettségi szinttől függetlenül bárki biztonsággal használhatja. 

A vendégek az első órát általában érdekesnek és semmihez sem foghatónak találják és nagy valószínűséggel újra eljönnek. A következő alkalommal pedig elmondják, hogy olyan helyeken volt izom érzetük, ahol eddig nem is gondolták, hogy vannak izmaik.

Ha jól tudom, van 5 érved a gépes pilates mellett, ezt megosztanád itt is velünk?

Igen, ezek a következők lennének:

  • Hatékonyság: a különböző erősségű rugók a saját edzettségi szintednek megfelelően állíthatók. Magadért dolgozol! 
  • Core központú: ízületeket kímélve hajthatod végre a gyakorlatokat, elkerülve a hirtelen mozdulatokat, sérüléseket. 
  • Komplett konditerem egy gépen – minden izmodat átmozgathatod/ erősítheted, egészen a mélyizmokig
  • Megunhatatlan – a gépen végzett gyakorlatok sokszínűségének csak a képzeleted szabhat határt.
  • Mindenkinek szól: kortól, nemtől, testsúlytól függetlenül bárki biztonságosan végezheti rajta a gyakorlatokat. 

Mit szeretsz a Római parti stúdióban? Milyenek a vendégeid? 

A római parti studio egy igazán jól megközelíthető, frekventált helyen van és könnyen lehet parkolni is. Maga a terem kellemes hangulatú, igényes és modern megjelenésű, melynek csúcsa az 5db csodálatos Align pilates A8-as reformer gép.

A vendégek nagyon lelkesek és hálásak. Örülök, hogy kezd kialakulni egy jó kis vendégkör, ahol már többen ismerik és kedvelik egymást. Az órák jó hangulatban telnek, egy csipetnyi humorral, így együtt töltődünk és élvezzük a pilatest érzést.

TMS Pilates Római part

 

Stúdiónk a Római-parton

Hogy épül fel nálad egy óra?

Óráimat igyekszem a 6 pilates alapelv köré felépíteni.  Az egyik legfontosabb alapelv a központosítás és ez egyben a tökéletes gyakorlat kivitelezésének alapfeltétele is. Az un. erőközpontunk, átfogóan a core izmok és azok erősítése minden órám alapja.  Ha ezt felfedezzük, megértjük és érezzük akkor rájöhetünk, hogy minden mozdulatunk innen indul és ez adja az energiát a végtagoknak. Ehhez társul az irányított  légzés, ami szintén egy alapelv és segítségével könnyebben vesszük az erőkifejtést. Nem utolsó sorban fontos a hosszúság, vagyis a nyújtózás, ami végigkíséri minden mozdulatunkat. Ezek összessége – a kontrollált izommunka, a precíz tartás, a gyakorlatok áramlása és az abszolút figyelem – adják nekem a pilates életérzését. Teljes fókuszt igényel, a gondolataink egyszerűen nem tudnak elkalandozni, ezáltal egy olyan mozgásforma, ami semmihez sem fogható. Teljes feltöltődés a testnek és kikapcsolódás a szellemnek. 

Remélem kedvet kaptál hozzá, és átadhatom a pilates iránti szeretetem! Amennyiben így van, keress bátran, a Római-parton megtalálsz, itt foglalhatsz hozzám időpontot

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

Egészséges receptek: készülj a karácsonyra!
Pilates

Egészséges receptek: Készülj a karácsonyra!

Hamarosan itt vannak az ünnepek! A gyermekek már számolják, hogy hány hét van hátra a Jézuska érkezéséig. Ez az időszak tele van meghittséggel, és persze finom falatokkal. Könnyű elcsábulni, amikor mézeskalács illat lengi be a lakást. Az ünnepek is telhetnek egészségtudatosan, és persze ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! Hoztunk néhány ötletet, hogy idén egészséges receptekkel készülhess a karácsonyra!