Miért pilatesezzenek a férfiak?

poszt megosztása:

A pilates nem csak női sport. Rengeteg okod van rá, hogy férfiként is kipróbáld. El is hoztuk a legfontosabbakat. Mutatjuk!

Tévhitek a pilatesről

A pilatesről sokan azt gondolják, hogy kifejezetten nőknek való sport. Ráadásul egyáltalán nem megerőltető. Hiszen hol van a futástól vagy a súlyzós edzésektől? Hiszen kényelmesen elnyújtózkodnak a jógamatracon, vagy épp csinálnak pár gyakorolatot a reformeren, és kész. Valójában azonban egyik feltételezés sem igaz. Egyrészt ha egy mozgás könnyű, nem jelenti azt, hogy nőknek való. Másrészt a pilates, ahogy például a jóga is megerőltető tud lenni. Neked kell megtalálnod a határaidat, és eldöntened, mennyire feszegeted őket. 

TMS-Pilates-Stúdiónk-a-Római-Parton

Miért pilatesezz férfi létedre?

Férfi fejlesztette ki, először férfiaknak

A pilatest Joseph Pilates dolgozta ki. Először az volt a fő motivációja, hogy asztmája és tyúkmelle miatt edzze magát. A jiu-jitsutól kezdve a búvárkodásig mindenféle sportot kipróbált és űzött. Tapasztalatai és anatómia tudása vezette el végül a pilates módszer kidolgozásához. Eleinte az első világháborúban megsérült katonák voltak az alanyai. Felgyorsította a rehabilitációjukat azzal, hogy a legfontosabb izmokat erőltetés nélkül erősítette a módszerrel.

Erősíti a vázizmaidat

A pilates a test legfontosabb izmait dolgozza meg a legjobban. Ennek köszönhetően az egész vázizomzatot erősíti, kompletten. Sztraka Lili oktatónk így fogalmaz:

“A pilates egyik különlegessége, hogy a gyakorlatokat speciális légzéstechnikával az erőközpontból indítjuk, amely a mély háti izmok és hasi izmok összessége. Ezáltal egy erős törzsizomzatot építhetünk fel, ami elengedhetetlen az egészséges gerincoszlop stabilizálásához. Kellően erős vázizomzattal a testünk egyensúlyba kerül, ezzel csökkentve megannyi mozgásszervi probléma kialakulásának kockázatát. Így például a hát- és derékfájás, gerincsérv, ízületi kopás is elkerülhető. Nem beszélve arról ,hogy egy erős testtudatot, kontrollt eredményez.”

Kiváló kiegészítője lehet bármelyik sportnak

A pilatest űzheted önmagában is, de egyéb sportok mellett is hasznos kiegészítő tevékenység. Lehetsz akár súlyemelő, ilyenkor törzsed tartó izmait tudod jól edzeni pilates-szel, hisz ezek felelnek a terhelésért. Ha kézilabdázó vagy kosaras vagy, érdemes hozzáerősíteni a gyengébbik oldalad a támadó oldaladhoz, hogy a tested egyensúlyba kerüljön.

Jó példa erre David Beckham,  Tiger Woods, vagy épp Michael Jordan. Kobe Bryant is pilatesezett. Ezen a videón pedig azt láthatod, ahogy LeBron James pilatesezik. Menő, ugye?

A pilates edzés kemény munka

Egy óra alkalmával minden izomcsoportot átmozgatsz. A pilatesben a nyújtás az egyik fő alapelv, így a gyakorlatok közben is  jelen van. Ennek köszönhetően tónusos, rugalmas izmokat érhetsz el. Tested mégis hajlékony lesz. A pilates-szel mégis minimalizálod a sérüléseket és a túlterheléseket.

A pilates órán garantáltan nem  unatkozol, mert rengeteg gyakorlat és több eszköz is támogat abban, hogy minél átfogóbb és változatosabb élményben legyen részed. A terhelés teljesen testreszabható, neked kell tudnod, hol vannak a határaid, melyeket folyamatosan tágíthatsz. Ez pedig azt jelenti, hogy ha nem akarod, akkor nem lesz könnyű az edzés. Ha megerőltető mozgásra vágysz, növelheted az ismétlészszámot, vagy nehezebb gyakorlatra válthatsz. 

Ráadásul a pilates nagyfokú koncentrációt igényel, mert sok mindenre kell egyszerre figyelned a gyakorlatok közben. Ez azt eredményezi, hogy sokkal jobban kikapcsolódsz, mint másfajta tevékenységek közben tennéd. 
Tehát láthatod, hogy a pilates nagyon is való férfiaknak. Érdemes kipróbálnod, mert nagyon jól rásegíthet a feszes, nem kötött izomzat kialakulására, hajlékonyabbá tesz, amely minden sportnál segítség. Nézz szét valamelyik stúdiónkban! Hajrá, mi várunk!

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

Ismét pilates oktatóképzés

Folytatjuk nagysikerű pilates oktatóképzésünket! Ajánljuk mindenkinek, aki szeretne edző lenne, vagy épp otthonra vásárolna egy pilates gépet, és magabiztosan és biztonságosan szeretné használni. A pilates és a pilates képzés A képzés maga amellett, hogy edzői tanusítványt ad, rengeteg kompetenciát fejleszt, lexikális tudást is szerzel, de ami a legfontosabb: a pilates oktatóképzés végére teljesen máshogy fogsz

TMS-Pilates-Stúdió-a-római-parton-csoportos-óra-áraink
Pilates

MarchMATness kihívás!

MarchMATness! Most valami különlegessel készültünk nektek! Csatlakozzatok egy izgalmas kihíváshoz, amely vidámságot és mozgást fog csempészni a márciusotokba!