„Az oktatói lét nagyfokú szabadságot ad” – interjú Szandrával, a TMS Pilates vezető oktatójával

„Az oktatói lét nagyfokú szabadságot ad” – interjú Szandrával, a TMS Pilates vezető oktatójával

poszt megosztása:

Rosdy Alexandra 2006 óta pilates oktató. Tapasztalatai nagy részét Németországban szerezte, de immár több, mint 5 éve visszatért Magyarországra. A Római-parti stúdió indulása óta a TMS Pilates csapatát erősíti. Az elmúlt évek élményeiről és a pilates oktatóképzésről kérdeztük.

2006 óta vagy pilates oktató, sokáig Németországban dolgoztál. Mesélj kicsit a külföldi élményeidről! Melyek azok az tapasztalatok, amelyek a mai napig elkísérnek abból az időszakból?
Szandra: Bayreuthban, illetve Frankfurtban éltem és oktattam pilatest 12 évig. Ami leginkább megmaradt, az nem más, mint az az életmód, ahogyan ott élik az emberek a mindennapjaikat: életük szerves része a sport, sokuknak éppen a pilates. A pilates ott mindenki számára ismert és elfogadott, ismerős mozgásforma, főként az idősebb, a szép korosztály számára. Nekünk magyaroknak igen szembeötlő lehet, hogy mennyire fittek ők is.

Hogyan emlékszel vissza a TMS Pilates Római parti stúdiójának indulására? Mi volt akkor a legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett nézned? 
Szandra: Jó érzésekkel gondolok vissza a kezdetekre. Fantasztikus volt  a számomra a talajból oly ismerős csoportdinamikát megélni a reformerekkel is. Hamar összeállt egy stabil vendégkör. Az egyedüli nehézség az volt, hogy jópár hónapig egyedüli trénerként vittem az egészet.

A TMS Pilatesnél te tartod az oktatóképzéseket. Milyen készségek, milyen attitűd kell ahhoz, hogy valakiből pilates edző legyen? Számít a nem, a kor vagy az edzettség?
Szandra: Ha valaki a jógából, táncból, illetve, ha fitnessből vagy más sportágból jön, az mindenképpen előny. De talán ennél is fontosabb, hogy a nyitottság legyen meg a gyakorlatok komplexitása felé. A nem és a kor nem számít. Az edzettség olyan szempontból fontos, hogy legyen valamennyi testtudat, de az erősség felhozható. Ahhoz, hogy vizsgára kerüljön a sor, amúgy is szükséges teljesíteni egy bizonyos óraszámot saját gyakorlással. 

Kinek ajánlanád, hogy jelentkezzen a képzésre?
Szandra: Annak ajánlom, aki szeretne önmagának és klienseinek a testedzésen túl valami többet is adni: jobban megismerni az emberi test összefüggéseit. Aki a modern korban egy „kíméletes”, de hatékonyan építő, karbantartó, izgalmas és kiegyensúlyozó mozgásformát szeretne vendégeinek nyújtani, annak itt a helye.

Hogyan épül fel a képzés?
Szandra: 7 modulból épül fel a képzés. Ahhoz, hogy vizsgára kerüljön a sor, szükséges teljesíteni egy bizonyos óraszámot saját gyakorlással, tanítással, hospitálással.

Hogyan zajlanak az órák? Milyen a hangulat?
Szandra: A képzések jó hangulatban telnek. A tanulók vizuálisan, gyakorlással, letanítással sajátítják el az anyagot, kiscsoportos formában. Ez különösen nagy előny, mert mindenkire és minden kérdésre van idő.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valakiből jó pilates oktató legyen?
Szandra: Nyitottság a módszerre, az emberekre, valamint igényesség a komplexitásra.

Vannak olyan alapelvek, alapszabályok, amelyek megkerülhetetlenek egy pilates oktatóképzés során? Mi az, amit már az első pillanattól, vagy akár már a jelentkezésnél jó, ha tud egy leendő oktató a pilatesről?
Szandra: A Bevezetés a reformer világába képzés elsősorban egy ismerkedés a reformerrel, ennek keretében érintjük magát a pilates módszert is természetesen. De aki mélyebbre szeretne menni, annak ajánlom további tanfolyamainkat, amelyek a jövőben hamarosan elérhetők lesznek.

Mi az, amit a képzés, illetve a pilates oktatói lét tud adni valakinek? Mennyire lesz más ember valaki, ha elsajátítja a pilates alapjait?
Szandra: Jobban megismerheti saját magát. Az oktatói lét nagyfokú szabadságot ad. Sokféle, emberrel, élettel, gondolkodásmóddal ismerkedhet meg egy oktató. A teremben a pilates edzés összeköti a résztvevőket. Ez nagyon izgalmas érzés!

Sokszor hallani, hogy a pilates nem csak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz. Neked mi erről a véleményed? Oktatóként ez hatványozódik?
Szandra: A pilates egy body-mind testedzés, ami azt jelenti, hogy hat a szellemre is a koncentráció és a légzés által. Megnyugtat, kikapcsol, ezáltal hat a lelkünkre is.

Mi vár azokra, akik elvégzik a képzést? Pilates oktatóként milyen lehetőségek nyílnak meg?
Szandra: A reformerek rohamos elterjedésével a pilates e fajtája virágkorát éli. Egyre több helyen nyílnak meg a csoportos reformer stúdiók, ezért az oktatókra is egyre nagyobb a kereslet.

Mit üzennél azoknak, akik még bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy jelentkezzenek-e a képzésre?
Szandra: Egy jó tapasztalattal biztosan gazdagabb lesznek. Egy biztos alaptudást el tudnak sajátítani. Jobban megértik a látott elemek miértjét. Ezekért már önmagában megéri elvégezni a képzést.

Tanulj Te is Szandrától a TMS Pilates oktatóképzésén! Kattints ide, és nézd meg a részleteket!

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

Nyiss biztos alapokra épülő franchise pilates stúdiót!
Pilates

Nyiss biztos alapokra épülő franchise pilates stúdiót!

Szeretnél saját pilates stúdiót nyitni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? A TMS Pilates franchise lehetőséget kínál, hogy profi támogatással és prémium eszközökkel építsd fel sikeres vállalkozásodat. Fedezd fel, hogyan segíthetünk neked az első lépéstől a teljes üzemeltetésig, és csatlakozz most dinamikusan növekvő közösségünkhöz!

A Pilates Reformer oktatóképzés három lépcsője
Pilates

A Pilates Reformer oktatóképzés három lépcsője

Szeretnél pilates oktatóvá válni és magas szinten elsajátítani a Pilates Reformer technikáit? Akkor a háromszintű oktatóképzés neked való, hiszen segít, hogy elérd céljaidat, és magabiztosan vezethesd a legkomplexebb órákat is.