Hamarosan itt vannak az ünnepek! A gyermekek már számolják, hogy hány hét van hátra a Jézuska érkezéséig. Ez az időszak tele van meghittséggel, és persze finom falatokkal. Könnyű elcsábulni, amikor mézeskalács illat lengi be a lakást. Az ünnepek is telhetnek egészségtudatosan, és persze ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! Hoztunk néhány ötletet, hogy idén egészséges receptekkel készülhess a karácsonyra!
Fahéjas szilvaleves
Hozzávalók:
- 1 kg szilva
- 1-2 rúd fahéj (ízlés szerint)
- 1-2 csipet só
- 2-3 citromkarika
- 5-6 dl víz
- 2 dl sovány tejszín
- stevia
1. A félbevágott és kimagozott szilvákat tedd egy lábasba! (Néhány darabot félretehetsz a díszítéshez is.)
2. Add hozzá a steviát, a fahéjrudakat, a sót és a citromkarikákat. Öntsd fel fél liter forrásban lévő vízzel!
3. Főzd 15-20 percig, amíg a szilva meg nem puhul. Vedd ki a levesből a fahéjrudakat és a citromkarikákat, majd botmixerrel pürésítsd az egészet! A tejszín társaságában még egyszer forrald fel, és már tálalhatod is! (A félretett szilvadarabokkal tökéletesítheted a tálalást!)
Gránátalmás guacamole
Hozzávalók:
- 2-3 érett avokádó
- 1 fél lime leve
- 1-2 paradicsom
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 csomag koriander
- 1 gránátalma
- só, bors
1. A héjától és magjától megszabadított avokádókat egy villa segítségével nyomd össze! A lilahagymát és a paradicsomot vágd apró kockákra (a magházat távolítsd el)!
2. Ha már úgyis benne vagy az aprításban, a korianderrel is hasonlóképpen járj el!
3. Ezután mindhármukat add az avokádóhoz! Öntsd nyakon egy fél lime levével, majd ízlés szerint sózd-borsozd. 1 óra hűtőben pihentetés után teljeskiőrlésű pirítós szeletekre kenve már fogyaszthatod is! Isteni csemege!
Töltött csirketekercs steak édesburgonyával
Hozzávalók:
- csirkemellfilé
- aszalt paradicsom
- light mozzarella sajt
- őrölt kömény
- fokhagyma-granulátum
- pirospaprika
- oregánó
- só, bors
- 3-4 darab édesburgonya
1. A csirkemellfiléket középen vágd ketté, de NE vágd át pket teljesen. A lényeg, hogy ki tudd nyitni, mint egy könyvet! Kicsit klopfold meg!
2. A fűszerekből készíts fűszerkeveréket, és dörzsöld be vele a csirkét. Ezt a műveletet akár már előző nap elvégezheted.
3. Ezután a husikat fedd be vékony mozzarella szeletekkel. Egy szép aszalt paradicsom szeletet helyezz a közepébe, és tekerd fel.
4. Egy serpenyőben süsd körbe, hogy kérget képezz rá. Majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre is tudod sütni!
5. Az édesburgonyákat hámozd és mosd meg! Sós vízben főzd kicsit elő őket, de figyelj arra, hogy a burgonyák ne főjenek meg teljesen. Szűrd le, és hagyd őket kihűlni. Ez nagyon fontos!
6. A kihűlt édesburgonyákat, leheletnyi olívaolajjal kend be! Majd 180 fokos sütőben, légkeverés mellett piros-ropogósra sütve már tálalhatod is őket a husival!
Cukormentes mákos bejgli
Hozzávalók:
- 80 gramm kókuszolaj
- 1 csomag sütőpor
- 80 gramm kókuszliszt
- 10 gramm xantán
- 4 tojás
- 1,5 dl tej
- 70 gramm eritrit
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 250 g őrölt mák
- 1,5 dl tej
- vaníliaaroma
- citromhéj
- 50 gramm eritrit
1. A sütőport, a kókuszlisztet keverd egy tálban, majd keverd hozzájuk a xantánt is! (Fontos, hogy jól elkeverd őket!)
2. Ezt követően jöhet csak a többi, nem száraz alapanyag: a kókuszolaj, a tojás, és a tej! (A tejhez egy külön tálkában add hozzá az eritritet, mielőtt belekevered a masszába!)
3. A simára kevert tésztára helyezz frissentartó fóliát, és két réteg fólia között nyújtsd ki!
4. Keverd össze a hozzávalókat, és már mehetnek is a kinyújtott tésztára, főzés nélkül!
5. Töltsd meg a tésztát velük, majd tekerd fel, és szúrkáld meg kicsit! Kend meg tojással, és már mehet is a sütőbe 180 fokon, alul-felül sütéssel, 40 percre! (Ne használj légkeverést!)
Reméljük receptjeink segítenek majd egészségessé és fittebbé tenni az ünnepeket! Kövess minket a Facebook-on és az Instagramon is, ahol további recept ötleteket fogunk megosztani veled az adventi időszakban! És persze ne feledkezz meg a testmozgásról így év vége felé sem! Szeretettel várunk stúdióinkban!