A pilates születése és Joseph Pilates

Joseph Pilates

poszt megosztása:

A pilates torna története kifejezetten érdekes és tanulságos. Ki volt Joseph Pilates? Mit érdemes tudni róla, és az általa kidolgozott szuper mozgásforma születéséről? Nézzük! 

Ki volt Joseph Pilates

Joseph Pilates 1883-ban született Düsseldorfban. Tyúkmelle és asztmája volt, valamint izületi fájdalmai voltak. Pilates ennek ellenére, vagy épp pont fizikai gyengesége hatására úgy döntött, hogy edzeni kezdi testét. Már gyerekkorában sokat foglalkozott azzal, hogy fizikumát úgy erősíthesse, hogy közben fájó ízületeit kíméli. Apja segítségével küzdősportokat tanult, például jiu-jitsut, gimnasztikával, jógával, testépítéssel edzette testét. Ennek köszönhetően már nagyon fiatal korában jó fizikumra tett szert, olyannyira, hogy még anatómiai rajzokhoz is modellkedett.

A gyenge test, a vele született betegségek késztették tehát Joseph Pilatest arra, hogy kialakítsa a maga számára megfelelő mozgásformát. Sok anatómiát olvasott, és utánajárt mindennek. Hamar rájött, hogy a kulcs számára a mélyizmokra koncentráló mozgás lesz. Emellett a légzés kérdése volt még kimagaslóan fontos számára, már ezekben a korai önfejlesztő években is. 

Érdekesség, hogy 29 éves korában Angliába költözött, és itt például önvédelemre oktatta a rendőröket. Emellett bokszolóként is működött. Ekkor már tudott búvárkodni, síelni, ismerte a jógát, különböző küzdősportokat, és gimnasztikázott is. Egyszólval erősen mozgásközpontú életet épített ki. De mi történt ezután?

Hogyan jutott el egy új mozgásforma kidolgozásához?

Az első világháború kitörése zökkentette ki Pilates – és persze még pár millió ember- életét a megszokott kerékvágásból. Hogy Josephhel mi történt? Antant országban élő németként internálták őt. Ekkor volt ideje és alkalma kidolgoznia saját módszerét. Igazából társai és saját erőnlétével kezdett el foglalkozni, edzéseket tartott nekik, hogy minél jobb fizikumban legyenek. A legenda szerint jó fizikumuknak köszönhetően erősödött annyira meg az internáltak immunrendszere, hogy még a spanyolnátha is elkerülte őket. 

Mindenesetre azt tudjuk, hogy az ágyban fekvő, beteg vagy sérült emberek edzésére is hangsúlyt helyezett. Ágyrugók felhasználásával tulajdonképpen a reformer elődjét alkotta meg számukra. Valahol itt kezdődhetett el a pilates torna története…

pilates története

talaj pilates

A pilates korai története

Az első világháború után otthon, Németországban folytatta addigi tevékenységét Joseph, majd úgy döntött, hogy kivándorol Amerikába. Kint az Újvilágban már elkezdte oktatni módszerét és stúdiót is nyitott. Ekkor indult világhódító útjára a Contrology, melyet ma egyszerűen csak pilatesnek hívunk. Pedig milyen találó a módszer eredeti neve!

New Yorkba már a feleségével érkezett, akit Clarának hívtak, és innentől kezdve társa volt nem csak a magánéletben, de a mozgásforma népszerűsítésében is. Az általuk nyitott stúdióban híres tánckarok táncosait edzették, hiszen a pilates torna kifejezetten jó megoldás a sérülésmentes izomfejlesztésre, az izmok nyújtására, amely a táncot is támogatja. 

Az 1920-as évek közepétől kezdett el tehát szervezett formában, studióban működni a pilates. Joseph Pilates pedig 1967-es haláláig folyamatosan fejlesztette módszerét, és több, mint 500 különféle gyakorlatot dolgozott ki élete során. 20 pilates gépet talált fel, melyeknek az a célja, hogy egyrészt bizonyos általunk választott területek és az izületek terhelése nélkül tudjuk a test, főleg a törzs többi izmát fejleszteni, ezzel együtt pedig akár sérülés utáni rehabilitációra is lehessen használni a módszert.

Ez az oka annak, hogy a pilates módszer nem csak sportolók, vagy karcsúsodni vágyók, hanem az egészségügyi szakemberek szemében is jelentős és ismert mozgásforma. 

Ha érdekel a pilates, próbáld ki az egyik termünkben! A csoportos edzések mellett egyébként oktatásaink is vannak, valamint pilates gépeket, és kisebb kiegészítőket is vásárolhatsz nálunk!

Vigyük tovább Joseph örökségét, pilatesre fel!

Források

http://www.jgypk.hu/tamop15e/tananyag_html/Rekreacio_III/vi11_a_pilates_trtnete.html

https://www.pilatesfoundation.com/pilates/the-history-of-pilates/ 

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

pilates eszközök
Pilates

A pilates eszközei I. 

Milyen eszközökre lehet szükséged pilatesezés közben? Ha a talajpilatest választod, akkor nincs szükséged sok mindenre, de az a néhány eszköz nagyon fontos. Mit használunk a tornához a jógaszőnyegen túl? Mutatjuk!

Pilates

7 érv a csoportos pilates órák mellett

A gépes pilates a test centrumára koncentráló, alapos, mégis biztonságos módja nem csak a mozgásnak, hanem az izmok erősítésének és nyújtásának is. Sok-sok érvet hoztunk már fel mellette, de arról még nem beszéltünk, hogy miért érdemes csoportos gépi pilates órára járni?