A pilates torna eszközei 1. 

pilates eszközök

poszt megosztása:

A pilates torna eszközökre lehet szükséged pilatesezés közben? Ha a talajpilatest választod, akkor nincs szükséged sok mindenre, de az a néhány eszköz nagyon fontos. Mit használunk a tornához a jógaszőnyegen túl? Mutatjuk!

Gépes pilates

A gépes pilates lényege, hogy úgy élvezhessük a pilates által nyújtott előnyöket: -ruganyos, hosszú izmok, hajlékonyság, erő- hogy közben a biztonságos fejlődést egy erre tervezett eszköz támogatja. Így az izületeket, vagy épp sérült területeket kímélve, biztonságosan tudunk fejlődni, úgy, hogy a pilatest nyújtó előnyöket maximálisan kihasználjuk. 

A pilates gépek bemutatása, sőt, az egyes gépek ismertetése külön blogcikkek témája, ezért most nem részletezzük az egyes gépek felépítését. 

Az egyik legnépszerűbb pilates gép a reformer, melyről itt olvashattok. A fél Cadillac és a teljes Cadillac keret is nagy segítség lehet a test átmozgatásában. A Pilates Combo Chair haladóknak, az Ülődoboz vagy az Arc Barrel pedig kezdőknek is nagyon jó eszköz lehet.  Például az Arc Barrel tökéletesen kiegészíti a talajtornát is, hatékonyabbá teszi, úgy, hogy plusz edzési lehetőséget is nyújt. 

A Talaj pilates eszközei

Pilates labdák

A talaj pilates tökéletes kiegészítői a labdák. A legnagyobb előnyük az, hogy az izmok egymással összehangolt mozgásra kényszerülnek. Ezért bármilyen gyakorlatot végzel vele, az izmok koordinálása javulni fog. Apróbb izommunkákkal járó gyakorlatokra kifejezetten alkalmas, így rehabilitációs céllal is használható. Persze egy komolyabb, izom- és koordinációfejlesztő edzés része is lehet. Például ha rátámaszkodsz a labdára háttal, egyensúlyozol, és az egyik lábaddal nyújtva lábemeléseket végzel. Esetleg hanyatt fekve lábaidat a labda körül összekulcsolva gördülhetsz a hátadon, előre-hátra. A hasizom edzése mellett itt a labdát tartó izmok finom, összehangolt munkájára is szükség van. Összességében egyébként az egyensúlyt, a koordinációt, a testtartást, és a koncentrációt is fejlesztheted a labdákkal. 

Fontos tudni, hogy a pilates labdák, ahogy a nevük is mutatja, meglehetősen puhák, hiszen így lehet megfelelően végezni velük a gyakorlatokat. Ha egy ideje végzed a talajpilates-t, esetleg a gépes pilates mellé szeretnél kiegészítő gyakorlatokat végezni, akkor szükséged lesz egy pilates labdára

Hevederek és ellenállás kötelek

Az ellenállás kötelek szuper eszközei a saját testsúlyos edzéseknek, illetve nagyszerű kiegészítői a pilates tornának. Többféle pilates gyakorlatot lehet hevederrel végezni, az ellenállás ebben az esetben is beállítható, így aztán ezek a hevederek szintén segítenek az izületek kímélésében. Egyébként három különböző színben kaphatók az ellenállás kötelek, minden szín más erősséget jelöl. a világoskék könnyű, a rózsaszín kötél közepes erősségű, a sötétkék a legerősebb. Minden kötélhez tartozik egy használati útmutató, mely kulcsfontosságú gyakorlatokat ír le. 

A latex erősítő szalagok is segítenek izomerősítésben és rehabilitációban is. A boka illetve a combok, valamint a karok köré húzva használhatjuk ezeket a 35 cm-es szalagokat. A csomagban árult szalagok különböző erősségűek: sárga latex szalag a leggyengébb, melyet a zöld, majd a kék követ erősségben. A pirost követi a legerősebb szalag, melyet fekete színnel jelöltek. Fontos, hogy megtaláld az állapotodhoz mért erősséget. 

A talaj pilateshez nincs tehát szükség sok felszerelésre, azonban az fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy jó minőségűek legyenek ezek az eszközök. A balesetveszély elkerülése, és a megfelelő funkcionalitás miatt jobb a lehető legjobb minőséget választani. 

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

Egészséges receptek: készülj a karácsonyra!
Pilates

Egészséges receptek: Készülj a karácsonyra!

Hamarosan itt vannak az ünnepek! A gyermekek már számolják, hogy hány hét van hátra a Jézuska érkezéséig. Ez az időszak tele van meghittséggel, és persze finom falatokkal. Könnyű elcsábulni, amikor mézeskalács illat lengi be a lakást. Az ünnepek is telhetnek egészségtudatosan, és persze ne feledkezzünk meg a testmozgásról sem! Hoztunk néhány ötletet, hogy idén egészséges receptekkel készülhess a karácsonyra!