pilates tms

poszt megosztása:

A pilates rendkívüli sport. Össze is szedtünk neked pontosan 6 érvet, amely alá is támasztja ezt. Rendkívüli, ahogy a testre hat, de az elméről se feledkezzünk el! Miért? Mert folyamatos koncentrációt, ezáltal önkontrollt igényel.

1.Sérülésmentes sport

A gépes pilates teljesen sérülésmentes sport. Mivel az eszközök rugós ellenállással készült szerkezetek, ezért kímélik az izületeket, emellett a lassan és hosszan kitartott gyakorlatok miatt nincsenek hirtelen mozdulatok. Pontosan ez az oka annak, hogy a gyógytornászok is jó szívvel ajánlják a pilateszt: nagyon jól illeszkedik a rehabilitációs programokba. Egy-egy sportsérülés után például a pilates lehet a legjobb módszer arra, hogy kímélő módon megőrizd az erőnlétedet. 

A pilates nagyszerű kiegészítő edzés egy-egy versenysport mellett is. Kíméli az izületeket, a porcokat, és még az izomterhelést is felügyeled. Ezért felkészülési időszakban sokan a pilates segítségével javítják erőnlétüket, teszik hajlékonyabbá és rugalmasabbá magukat.

2.Fokozatosság: teljesen testreszabható

A pilates során állandó kontroll alatt kell tartanod az aktuális mozdulatsort, az izmokat megfeszített állapotban kell kitartani, eközben egyébként a légzésre és a pozícióra is figyelsz. A pilates tehát nem gyors, dinamikus mozgás, már ez is mutatja, hogy sokkal inkább testreszabhatod a feladatokat. De a lényeg, hogy a gépes pilatesnél te állíthatod be az eszközök ellenállását. Ezért egy sérülés után például az adott testrészt kímélheted, miközben a többi nagyobb erőkifejtéssel dolgozhat. 

A pilates gép beállítása során tehát izomcsoportokat emelhetsz ki, a saját tempódban növelheted a terhelést a felépülésre váró területen. Ezért szokták rehabilitációs céllal használni, akár a sérült profi sportolók,  de például műtét után gyógyuló idősek is megtalálják ebben a sportban azt, amire szükségük van.

Az izmaid fejlődni fognak, mert a kitartott, fixált mozdulatok fokozzák az izomzat erejét. Azonban nincs szó óriási izomtömeg építésről, mert ez nem célja a pilatesnek. 

3. Meditálás és koncentráció is része

A hosszantartó, de olykor bonyolultabb gyakorlatok végzése során folyamatosan koncentrálnod kell. Ennek velejárója, hogy javul a testtudatod, egy idő után már sokkal rutinosabb leszel. Viszont pont a koncentrált, lelassult légzés, és a folyamatos figyelem, a folyamatos szellemi jelenlét szükségessége miatt kapcsol ki maximálisan a pilates. Meditatív állapotba kerülsz, ilyenkor pedig sokkal könnyebb elengedni a stresszt és kikapcsolódni. Csillapítja a stresszt, és segít az érzelmi feszültség elengedésében, feloldásában is. 

4. A gondolkodást is fejleszti

Mivel a gyakorlatok folyamatos jelenlétet igényelnek, ezért a koncentráció javításával fejleszti a gondolkodást is a pilatesz torna. Maga a mozgás a vérkeringés javulásával jár együtt, ez pedig az agyat is serkenti. Emellett a legújabb kutatási eredmények szerint az agyi idegsejtek száma nem adott és nem véges, hanem életünk során új sejteket is képes termelni az agy. Ezt pedig a mozgás hatására fokozottan teszi. 

A kutatások azt is kimutatták, hogy az előre kidolgozott edzésterv szerint működő, koncentrációt igénylő mozgás- mint a pilatesz- az idegrendszert is stimulálja, ezzel új szinaptikus kapcsolatok jönnek létre az idegsejtek között. Ezek pedig a kognitív képességek javulását eredményezik, valamint javul a memóriánk és a reakcióidőnk. 

5. Javuló erőnlét

Természetesen a pilates egyik legnagyobb előnye, hogy sportként is kifejezetten hasznos. Erős, funkcionális izmokat, jobb állóképességet, és a hajlékonyság látványos és nagyfokú javulását érhetjük el a pilates-szel. Kiválóan támogat más sportokat is, ahol erőnlétre, hajlékonyságra, rugalmasságra van szükség, de önmagában is több területen támogatja testünket. 

Szebb alak pilatesszel

A 6. ok, ami miatt nagyon szeretik ezt a mozgásformát, azaz alak. Fantasztikusan formál. Mivel kinyújtott állapotban feszítjük az izmokat pilateszezés közben, ezért vékonyabb és kecsesebb lesz a sziluetted. Amint rutinosan kezded el végezni a gyakorlatokat, olyan tempót veszel fel, mellyel a zsírégető tartományban mozog a pulzusod, így amellett, hogy formálod magad, fogyni is kezdesz.

Ha érdekel a gépes pilates, próbáld ki valamelyik szalonunkat! Kedves és maximálisan felkészült edzők várnak rád, mind az Andrássyn, mind a Római Parton. 

Fedezd fel a többi blogcikkünket is!

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja
Pilates

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október a mellrák elleni kampány hónapja. A hónap első napján ünnepeljük a mellrák elleni küzdelem világnapját. Ennek apropóján világszerte nők, férfiak milliói, valamint megannyi szervezet hívja fel a figyelmet a betegségre, és a rendszeres szűrések fontosságára. Számunkra is nagyon fontos ügy az egészség megőrzése minden formában.

Pilates reformer gép stúdióba és otthonra
Pilates

Pilates reformer gép stúdióba és otthonra

Milyen pilates gépet érdemes beszerezni otthoni pilatesezéshez? Milyen reformerekkel ajánlott berendezni egy pilates stúdiót? Ezekre a kérdésekre garantáltan választ kapsz ebből a bejegyzésből!